0
begripsanalyse, filosoferen, filosoferen met kinderen, filosoferen met leerlingen, filosofisch gesprek, filosofische vraag, volwassenen

Het jaar 2017 is voor De Denkschool intensief en vooral educatief begonnen. Van dinsdag 3 januari tot en met vrijdag 6 januari heeft De Denkschool samen met EPIC international een CoPI-training georganiseerd. De CoPI, Community of Philosophical Inquiry, is een filosofische gespreksvorm waarbij het doel is om ‘samen’, als een gemeenschap, een bepaalde kwestie filosofisch te onderzoeken.

De CoPI-training
De grondlegger van deze filosofische gespreksvorm, Catherine McCall, kwam over uit Schotland om samen met filosoof Ed Weijers ons de ins en outs van deze gespreksvorm aan te leren.

In totaal waren we met 12 kandidaten, waaronder 9 andere deelnemers uit verschillende delen van het land. Wat we allen gemeen hadden was onze filosofische achtergrond. We hebben lange, intensieve dagen gemaakt. Alle 12 deelnemers moesten sowieso tijdens de CoPI-training twee gesprekken begeleiden. Tel maar op, 24 CoPI-gesprekken in vier dagen was een grote uitdaging.

Ieder gesprek begon met een stimulus, denk bijvoorbeeld aan een tekst, een afbeelding of een videofragment. Na het zien of beluisteren van het fragment moesten alle deelnemers verschillende filosofische vragen bedenken. Dit alleen al was een feestje op zichzelf. Filosofen doen niets liever dan vragen stellen en bedenk dan dat er 12 filosofen in een kring zitten. Telkens opnieuw stonden er binnen enkele minuten gemiddeld 15 vragen op de flap-over.

Is there such a thing as an original? Does virtue have a place in politics? Is it possible to know what you don’t know? Can you see the world as a raindrop? Does lying implies language? Are we still the samen when we put on different clothes? Is it always possible to disconnect something that is connected?

Afsluiting van intensieve week!
Gelukkig konden we vrijdag avond een beetje ontspannen, want toen hebben we de week met een gezamenlijk diner en muziek van CC.Grand afgesloten. In het bijzonder willen we Ineke van Teeffelen en Tineke Bauman bedanken, want zij hebben heel de week gezorgd voor de koffie en koekjes, de geweldige lunch iedere dag en het afsluitend diner.

X