0
Geen categorie

Blad in de wind is een prachtig prentboek dat het persoonlijke levensverhaal vertelt vanuit het perspectief van een krant. 

Prachtige dromerige illustraties worden begeleid door één korte zin – vertaling Paul Verrept. Precies die ene korte, maar veelzeggende zin nodigt je uit om beter te kijken, en op zoek te gaan naar meerdere betekenissen. Doordat het verhaal zich afspeelt in de eerste persoon, kun je makkelijk zelf verder fantaseren. Door de manier waarop tekst en beeld elkaar versterken leest dit boek bijna als een gedicht met verschillende onderlagen.  

Blad in de wind is een prentenboek voor alle leeftijden. Je leest het verhaal door de ogen van de krant. Dit is een bijzonder perspectief, maar het werkt! Het boek nodigt de lezer uit om na te denken over wat een bestemming is op een laagdrempelige manier. Alle kranten beginnen aan hun eigen leven, behalve de hoofdpersoon/ krant in het verhaal. 

Een krant wordt geboren, moet lang wachten en waait dan weg in de wind. Elk van haar bladen komt ergens anders terecht: een oude vrouw gebruikt het stukje krant om haar spiegel op te poetsen en krijgt daarmee weer een helder beeld van zichzelf. Een jongen vouwt een bootje en een schilder gebruikt het als hoed. Eén blad vormt een schuilplaats voor een verliefd koppel en bij een ander blad huilt iemand om een huisdier. Het laatste blad komt bij een man terecht die, net als het blad, alle moed is verloren. Maar dan gebeurt er iets wonderlijks …

Tips bij het voorlezen:

Laat jonge kinderen voorspellen wat er gaat gebeuren en kijk dan samen in het boek of hun voorspelling klopt. Of lees het hele boek voor en vraag daarna. 

  • Wanneer gaf de krant de moed op?
  • Wanneer was de krant het gelukkigst?  Bij zijn geboorte of op een ander moment? Wat maakte dan dat de krant gelukkig was?  

Bij oudere kinderen kun je vragen stellen als: 

  • Wanneer is een krant ‘er klaar voor?’ 
  • Herkent een krant ‘de liefde/verdriet?’
  • Kan een krant de moed verliezen?
  • Kijken krant en lezer naar elkaar? (boeken en lezers?)
  • Moeten wij weten waarom we op de wereld zijn? 

De laatste zin van het verhaal: “Maar ik wist eindelijk waarom ik op de wereld was gekomen.” kan het begin zijn van een gesprek over de vraag ‘Waarom zijn we hier?’.

José Sanabria en Maria Laura Diaz Dominguez maakten met Blad in de wind een heerlijk boek voor alle leeftijden. Zo’n boek dat je leest en herleest en dat een feest is om voor te lezen. 

Blad in de wind (4+)

José Sanabria (tekst)

Maria Laura Diaz Dominguez (illustraties)

ISBN 9789463880558

Met dank aan uitgeverij TipToePrint voor het recensie-exemplaar.

X