0
Geen categorie

‘Waar dient het voor?’ Een heerlijk boek dat beweringen doet die vragen oproepen. Zo’n boek is natuurlijk een feest voor een kinderfilosoof. Gelukkig is het ook een feestelijk en toegankelijk boek voor kinderen. 

De prachtige illustraties ondersteunen de tekst op zo’n speelse manier dat ook mijn laagtalige leerlingen goed met dit boek uit de voeten kunnen. Madalena Matoso trekt ons met haar kleurrijke werk een vrolijke wereld in. In die wereld zijn de dingen soms wat ze zeggen te zijn, soms zijn ze niet meer dan hun functie. (Al kan ik daar wel een paar filosofische vragen bij bedenken.) 

Ook de tekst is rijk aan humor, filosofie en fantasie. Annelies Beck – die de vertaling maakte – speelt met taal en geeft het boek ritme en klankkleur.

Tijdens het (voor)lezen van dit boek kom je in contact met beweringen die het denken stimuleren. Welke dingen ken je? En ken je ze vooral omdat je weet waarvoor ze dienen? (dient een schaar alleen het knippen? Kunnen we dat echt vooral makkelijk onthouden omdat een schaar, maar voor weinig dingen dient? Zijn er dingen die alleen maar zijn waar ze voor dienen zoals bijvoorbeeld een kurkentrekker? Een kurkentrekker heet in het Engels: corkscrew. Corkscrew is letterlijk in het Nederlands vertaald een kurkschroef. 😊 
Klopt het wel dat ‘waar een ding voor dient’, bepaalt wat een ding is? Zijn er eigenlijk ook dingen zijn die nergens voor dienen? Wie mag bepalen hoe iets heet? En heeft hoe iets heet ook te maken met waartoe het dient? Weet iemand eigenlijk waarom we willen weten waar iets voor dient?

Er zijn natuurlijk ook dingen waarbij we ons helemaal nooit afvragen waarvoor ze dienen. Een neushoorn, een kunstwerk of bloemen. Dienen die ergens voor? En zo ja, waarvoor dan? 

In dit boek gaan taalfilosofie en zijnsleer moeiteloos hand in hand. Op een vrolijke manier stelt het vragen die ons helpen om de werkelijkheid te doordenken. Met een prettige dynamiek van vraag en antwoord neemt het de lezer stap voor stap mee in het onderzoek. Daar wordt een kinderfilosoof natuurlijk blij van. Maar ook voor niet-filosofen valt hier veel te genieten. Kleurrijk en vrolijk brengt het een werkelijkheid in beeld. 

Het boek begint met een soort wedstrijdbaan in felle kleuren en de tekst “Voor we beginnen: heeft er iemand een vraag?” Op de laatste bladzijde zijn de banen in een netwerk veranderd en lopen door elkaar heen.de laatste tekst is: “Iemand nog een vraag?” Dit is een boek dat vragen stelt en ons tegelijkertijd oproept om vragen te stellen. Zonder twijfel geen onderzoek maar je kunt middels dit boek twijfelen en onderzoeken met plezier en lichtvoetigheid. 

Waar dient het voor? Biedt haar lezers een kleurrijk feest van herkenning en denkplezier. 


Waar dient het voor? (5+)

José Maria Vieira Mendes (tekst)  |  Madalena Matoso (ill.)

Annelies Beck (vertaling)

ISBN 9789463880572

Met dank aan Uitgeverij TipToePrint voor het recensie-exemplaar.

X