0
filosoferen met kinderen, filosoferen voor leerkrachten, filosofisch gesprek, praatbal, primair onderwijs

Leren filosoferen met kinderen in Barcelona, kan dat? Ja! Op vrijdag 27 oktober was het zover. We vertrokken rond 07:00 uur ‘s ochtends vanaf Rotterdam Airport en zaten rond 11 uur aan onze eerste cafe cortado in Barcelona.

Op vrijdag hebben we rustig het gebied rondom ons hotel verkend en zijn we langs alle kleine en kronkelige straatjes op zoek gegaan naar het filmhuis waar op zaterdag de cursus zou starten. Zowel ons hotel als het filmhuis zaten in een prachtige wijk, genaamd Gracia.

In Barcelona was er nog geen spoor van de herfst te zien. Iedereen was buiten, de pleintjes waren gevuld en er scheen een heerlijk zonnetje. Natuurlijk hebben we deze dag afgesloten met een aantal typische Spaanse ofwel Catalaanse tapas.

Op zaterdag 28 oktober begon de tweedaagse ‘stage 1 course’ wat georganiseerd werd door de Philosophy Foundation onder leiding van Pete en Emma Worley. Zij filosoferen met kinderen in Engeland, hebben verschillende boeken geschreven met waanzinnige lessen en geven ook trainingen aan filosofen die graag willen filosoferen met kinderen.

Het was een internationaal gezelschap en dat maakte deze training extra bijzonder. Er waren deelnemers uit Spanje, China, Servië, Engeland en Nederland. De eerste dag stond vooral in het teken van een introductie, maar we moesten ook zelf aan de slag, door in groepjes ieder een deel van het gesprek te leiden. Het was wederom, net als met de CoPI in januari, heel leerzaam om zelf in een gesprek te zitten. Het is goed om te ervaren hoe je in de kring zit als je geen gesprekleider bent. Als je iets wil zeggen en je moet op je beurt wachten, bijvoorbeeld, zelf begin ik dan ook te wiebelen of ik dwaal gewoon af. De eerste lesdag hebben we afgesloten op een terras. Langzaamaan liep het terras en de straten vol. Barcelona leeft op zodra het een uur of 21:30 uur is, dan pas gaat iedereen eten.

Tijdens de tweede en laatste lesdag op zondag 29 oktober moesten we allemaal aan het werk. We kregen allemaal een les die we moesten geven. Ook moesten we verhalen vertellen, uiteindelijk deden een aantal mensen dit in hun moedertaal. Het was echt heel tof en bijzonder om hetzelfde verhaal in het Baskisch, Engels, Nederlands en Chinees te horen. We hebben de lesdagen met een klein groepje afgesloten met een drankje en daarna nog een etentje.

We hebben veel herkend, maar ook veel geleerd. Heel fijn om dat mee te nemen in onze klassen hier in Nederland.

X