Wij bieden filosofische projecten aan voor de basisschool, de middelbareschool, het MBO en het HBO.
Voor bedrijven bieden wij een socratische dialoog, een begripsanalyse of een cursus vragen stellen.
Wij bieden verschillende vormen van coachingstrajecten voor mensen met een filosofische achtergrond.
Mirjam Poolster vertelt in deze video over haar ervaringen met het filosoferen met kinderen op de Elisabethschool in Rotterdam. Deze video is in opdracht gemaakt van Rotterdam Vakmanstad.
De Denkschool is van start gegaan in 2015 op een terras bij Hotel New York in Rotterdam. Vier mensen met een passie voor filosoferen met kinderen: Thijs Schipper, Mirjam Poolster, Leonie van Wees en Caroline van Twillert, besluiten daarom hun passie voor filosoferen met kinderen praktisch vorm te geven.
Wij signaleerde een groot verschil tussen de theorie in alle handboeken voor filosoferen met kinderen en de praktische uitvoering van die theorie. Daarom ontwikkelden we een methode waarmee we onze praktijkervaring konden omzetten in een praktische manier van filosoferen.
En natuurlijk begon onze zoektocht naar scholen die wilden samenwerken met de Denkschool en filosofie in hun curriculum wilden aanbieden. De eerste twee scholen die dit avontuur aandurfden waren de Rotterdamse Montessorischool en Kindcentrum De Ark in Vlaardingen. En jawel op die twee scholen is De Denkschool nog altijd aanwezig.
Sinds 2015 is De Denkschool continu in ontwikkeling. Onze organisatie en onze visie is nooit statisch geweest. De Denkschool denkt na, maakt een plan, voert uit en reflecteert. Zo blijven we ons voortdurend ontwikkelen en verbeteren. We zijn als kinderfilosofen en bedrijf gegroeid. Soms is krimp een teken van groei. Thijs Schipper nam als eerste afscheid van De Denkschool en ging weer fulltime aan de slag op een basisschool. Leonie Keurhorst van Wees stapte in augustus 2019 over naar een middelbare school in Noordwijkerhout. Daar werkt ze nu als teamleider.
Nu bestaat het team van De Denkschool uit Mirjam Poolster en Caroline van Twillert. We begeleiden met veel plezier filosofische gesprekken op verschillende scholen, en zijn daarnaast druk als opleiders van nieuwe filosofische gespreksleiders. De opleiding tot gespreksleider van De Denkschool is (net als De Denkschool zelf) voortdurend in ontwikkeling en wordt vaak op maat gemaakt voor de student. We werken het liefst op basis van de praktijk. Dat was onze visie in 2015, en dat is in 2021 nog steeds het geval.
Ja, filosoferen kun je gebruiken voor burgerschapslessen in het PO, VO en verder.
Ja, neem contact met ons op en we maken iets dat past bij jouw leerlingen en jouw school.
Ja, neemt contact met ons op en dan kijken we wat jouw leerlingen op jouw school nodig hebben.
Wij komen voor eenmalige workshops mits dat in de agenda past. Maar voor effect op de metacognitieve vaardigheden van je leerlingen kun je beter een reeks afnemen.
Nee, natuurlijk niet, wij zijn ervaren filosofen en maken materiaal op maat.
Ervaren wat het betekent om van mening te kunnen en mogen veranderen, dat ook volwassenen NIET alle antwoorden hebben en dat ‘de juf’ nog serieus met vragen zit, kan kinderen ruimte opleveren voor hun eigen twijfels en oplossingen.
"Durf te denken!" luidde de oproep van de Verlichting. Maar denken is niet alleen iets waar je moed voor nodig hebt, je kunt het ook gewoon leren. Kinderen beschikken al over een groot creatief denkvermogen.
De Denkschool gebruikt filosoferen om dat natuurlijke creatieve denken te behouden, te vergroten en aan te vullen met kritische en analytische denkkracht. Zij streeft ernaar dat leerlingen vooral zelf leren denken.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.
OkéPrivacybeleid