Wat wij doen

Onderwijs

Wij bieden filosofische projecten aan voor de basisschool, de middelbareschool, het MBO en het HBO.

Bedrijven

Voor bedrijven bieden wij een socratische dialoog, een begripsanalyse of een cursus vragen stellen.

Coachen

Wij bieden verschillende vormen van coachingstrajecten voor mensen met een filosofische achtergrond.

Wie wij zijn

Mirjam Poolster vertelt in deze video over haar ervaringen met het filosoferen met kinderen op de Elisabethschool in Rotterdam. Deze video is in opdracht gemaakt van Rotterdam Vakmanstad.

Hoe wij zijn ontstaan?

De Denkschool is van start gegaan in 2015 op een terras bij Hotel New York in Rotterdam. Vier mensen met een passie voor filosoferen met kinderen: Thijs Schipper, Mirjam Poolster, Leonie van Wees en Caroline van Twillert, besluiten daarom hun passie voor filosoferen met kinderen praktisch vorm te geven.

Waarom?

Wij signaleerde een groot verschil tussen de theorie in alle handboeken voor filosoferen met kinderen en de praktische uitvoering van die theorie. Daarom ontwikkelden we een methode waarmee we onze praktijkervaring konden omzetten in een praktische manier van filosoferen.

En natuurlijk begon onze zoektocht naar scholen die wilden samenwerken met de Denkschool en filosofie in hun curriculum wilden aanbieden. De eerste twee scholen die dit avontuur aandurfden waren de Rotterdamse Montessorischool en Kindcentrum De Ark in Vlaardingen. En jawel op die twee scholen is De Denkschool nog altijd aanwezig.

Ontwikkeling

Sinds 2015 is De Denkschool continu in ontwikkeling. Onze organisatie en onze visie is nooit statisch geweest. De Denkschool denkt na, maakt een plan, voert uit en reflecteert. Zo blijven we ons voortdurend ontwikkelen en verbeteren. We zijn als kinderfilosofen en bedrijf gegroeid. Soms is krimp een teken van groei. Thijs Schipper nam als eerste afscheid van De Denkschool en ging weer fulltime aan de slag op een basisschool. Leonie Keurhorst van Wees stapte in augustus 2019 over naar een middelbare school in Noordwijkerhout. Daar werkt ze nu als teamleider.

En nu?

Nu bestaat het team van De Denkschool uit Mirjam Poolster en Caroline van Twillert. We begeleiden met veel plezier filosofische gesprekken op verschillende scholen, en zijn daarnaast druk als opleiders van nieuwe filosofische gespreksleiders. De opleiding tot gespreksleider van De Denkschool is (net als De Denkschool zelf) voortdurend in ontwikkeling en wordt vaak op maat gemaakt voor de student. We werken het liefst op basis van de praktijk. Dat was onze visie in 2015, en dat is in 2021 nog steeds het geval.

X