0
filosoferen, filosofisch gesprek, zomerterras

Op zondag 20 augustus was De Denkschool aanwezig bij het zomerterras waar dit jaar het UIT-terras werd georganiseerd. Op het UIT-terras was er plek voor verschillende culturele- en commerciële instellingen om te laten zien wat ze doen en konden vertellen wie ze zijn. Wij waren er ook!

Verschillende mensen kwamen een praatje bij ons maken. Sommige wilden weten wie wij waren, anderen waren juist geïnteresseerd in een cursus filosofie en er waren ook ouders die belangstelling hadden voor kinderfilosofie.

Echter, we hebben niet alleen stil gestaan achter onze tafel met onze denkwijzers en groene limonade. We zijn ook op pad gegaan en hebben heel het festival terrein afgestruind met ons ‘potje met geluk’. Huh, ‘potje met geluk’? Ja! Al die blije gezichten op het festival vroegen er om even filosofisch aan de tand gevoeld te worden.

Met in de ene hand ons potje met geluk en in de andere hand pen en papier vroegen we mensen om op te schrijven wat er volgens hen in het potje gestopt moest worden. Wat maakt je gelukkig? Is er geluk te vinden op het zomerterras? Al samen denkend formuleerden de bezoekers verschillende gedachten en schreven deze op een papiertje. Dit papiertje werd in het gelukspotje gestopt. We hebben met kinderen, jongeren, volwassenen, ouderen en mensen van de organisatie gesproken.

Een aantal van die uitspraken hebben we verzameld:

“Muziek brengt gezelligheid. Door muziek te maken. Muziek geeft een gezellig gevoel. Het doet iets met je gevoel.”

“De zon is gezellig, je kunt naar buiten, het voelt fris, alles voelt vrolijk.”

“Het zomerterras voelt als een heel goed gelukt tuinfeestje. Een (tuin)feest is goed gelukt als je na afloop toch nog het gevoel hebt dat je niet iedereen hebt gesproken.”

“Gezellig is voor iedereen verschillend. Iemand kan het naar zijn zin hebben, maar dat geldt niet op hetzelfde moment voor iedereen. Gezellig moet je zelf maken.”

“Het zomerterras is gezellig. Ik kom er al 17 jaar. Het is een grote buitenspeelplaats voor volwassenen.”

“Gezellig is een Nederlands woord. Het maakt het lastig om te vertalen. Gezellig is samen zijn. Als je een drankje doet samen. Afgelopen weekend heb ik met een kennis oor de weilanden gewandeld. Ik houd van lange afstand wandelingen. Dat was ook gezellig. Dat komt misschien ook door wederzijdse interesses.”

“Lachen is gezond en gezond is gezellig. Als je ziek bent is het lastiger om het gezellig te hebben.”
“Ik vind feesten heel gezellig, omdat je dan één familie bent.”

X